Вече тествахме мекия хибрид Alfa Romeo Tonale, който разполага със

...
 
Вече тествахме мекия хибрид Alfa Romeo Tonale, който разполага със
Коментари Харесай

Авто Фест, 03.11.2023: Тестове на Alfa Romeo Tonale и обновеното Renault Clio

 

Вече тествахме мекия хибрид Alfa Romeo Tonale, който разполага със 130 к.с. и 1,5-литров мотор, задвижващ предния мост. Още тогава обещахме да представим и топ версията плъг-ин хибрид с 280 к.с. и 4х4 задвижване, които би следвало да е много по-динамичен и бърз. Топ разновидността също се предлага във версии Ti и Veloce, която и тестваме.

Стартираме на съвсем заредена батерия, в оптималния вид разполагате с 80 км единствено на електричество, само че естествено в действителния свят цифрата е по-малко. Между 40 и 60 км съгласно това по какъв начин натискате педала на газта и по какъв начин работи климатичната система. Докато има ток в батерията и на състезателен режим, автомобилът е чевръст и занимателен, само че няма непосредствено ръководство като Stelvio. Платформата тук не е Джорджио, а американска от Jeep Compass, въпреки и много модифицирана.

В ходовата част усещате въздействието от другите марки в Stellantis. При прекосяване през неравности има тропания, само че в завоите шасито държи отлично. Отпред и откъм гърба имате скъпата настройка Макферсон. D.N.A. системата има и обособен бутон за конфигурация на амортисьорите, на роторния бутон е и изключване на системата за сигурност, в случай че ви пречи или сте на сняг. Под скоростния лост е бутонът e-save за опазване на несъмнено количество от батерията или зареждането й от ДВГ. Естествено до него стои гордо италианския трибагреник.

На електрически режим е безшумно, подобаващ е за града и даже дълъг път, само че нямате доста мощ за изпреварване. Новост тук е режим Sailing, който се задейства когато отместите крайници от педала на газта. Създаден е за по-ниска консумация на гориво и поддържа непрекъсната скорост от към 50 км/ч. Прекратявате действието й с допиране на един от педалите. Естествено, не става за автомагистрала.

При подаване на газ чувате осезаемо моторът, а той е 1,3-литров с турбо MultiAir. Използва 6-степенна автоматизирана кутия, а към него има и 90 кВт електромотор с 250 Нм, който пък задвижва задната ос. Когато разполагате с батерия усещате осезаемо задното задвижване, само че при свършването й автомобилът се трансформира. Батерията е с величина 15,5 кВтч и с едно зареждане минавате над 500 км общ пробег. Което не е доста, а единствено на ДВГ разходът скача над 7 л/100 км на дълъг път. Затова, в случай че ще давате 119 000 лева за Tonale PHEV, най-добре е да го ползвате най-вече на къси дистанции в града, с цел да се възползвате оптимално от успеваемостта му, другояче мекият хибрид 1,5 листа е много по-ефективен на дълъг път, пък и по-евтин. 

Плъг-ин системата е 306-волтова, можете да заредите батерията за два часа и половина на 7,4 кВт зарядно, което евентуално нямате и ще употребявате шуко, където времето към този момент е два и половина пъти повече. 

Отвън хибридът не се разграничава от общоприетата версия, която представихме в детайли. Дизайнът остава евентуално това, поради което ще купите Tonale. Alfa постоянно са умеели да създадат прелестни форми. Тесните тройни фарове, формата на сърце на решетката, красиво завършените брони, тройните стопове, прецизните престилки и джанти, това несъмнено е един от най-красивите кросоувъри на пазара сега. Отвътре е също толкоз прелестно за окото. Тапицерията на седалките е алкантара, на подглавниците има логото, най-сетне в Alfa Romeo има задоволително огромен екран, само че тук няма роторен бутон за ръководство и би трябвало да ползвате пръсти. Планките за превключване на предавките са големи като в спортна кола. Таблото е в три тона, облечено е отчасти с алкантара, кормилото е като на другите два модела, на него е и старт-стоп бутона.

Бързо включвате смертфон към екрана, само че регулирането на седалките не е с бутон, а механично с ръчки. Което пък не е толкоз неприятно, тъй като има по-малък късмет нещо да се счупи с годините. И тук ще напомним, че Tonale е първата кола с незаместим токен и блокчейн технология. Така няма по какъв начин да превъртите километража и също се записва всяко посещаване в сервиза. Което е огромен скок за компанията, която обичайно не поддържа сервизна история за моделите в централен сървър.

 

 

Renault Clio се появява през 1990 година и от този момент са продадени над 16 млн. коли по света. Моделът взима купата Автомобил на годината в Европа два пъти, дълго време е най-продаваният на Стария континент. Петото потомство дойде през 2019 година с новаторската хибридна система, а в този момент с фейслифта автомобилът е усъвършенстван във всяка една област, а дизайнът обновен и осъвременен.

Тестваме хибридната версия E-Tech full hybrid, която е най-технологичната в задвижванията. Фейслифтът на Clio продължава да се предлага с бензин, дизел и бензин/пропан бутан, както и липсва изцяло електрическа версия, тъй като Renault имат Zoe за задачата. Но версията E-Tech full hybrid се обрисува временен мост от досегашната технология към бъдещето.

Хибридът употребява ноухау от Формула 1 и има над 150 патента. Разчита се на два електромотора, единият с 36 кВт, другият стартер-генератор с 18 кВт, съчетани с 1,6-литров мотор с 94 к.с. Системната мощ е 145 к.с., предавателната кутия е с палцови муфи и без съединител, а батерията 1,2 кВтч. Основната цел на системата е да бъде допустимо по-дълго време в електрическия режим. По фабричен данни междинният разход е 4,1 л/100 км, само че можете да паднете и под него в действителния свят. За Renault можете да карате на ток 80% от времето в града, което смъква разходът с 40% спрямо стандартен бензинов мотор. При нас тази цифра гравитираше към 4 л/100 км отвън града при повече втурване, а на изкачванията разумно се качи.

Любопитен факт е, че хибридната система е създадена от своя основател Никола Фремо на конструктор Lego. Идеята е да е компактна, лека, налична и най-много ефикасна.

Другият проблем на хибрида е, че при дълготрайно придвижване по автомагистрала не съумява постоянно да поддържа заряд в батерията. И както си карате на темпомат със 140 км/ч, пристигна ли нанагорнище, автомобилът стартира да издава доста напрегнати звуци, а скоростта гладко понижава до към 120 км/ч, че и надолу, в случай че изкачването е по-дълго. Просто, тъй като до неотдавна пъргавото автомобилче стартира да разчита единствено на немощната бензинова атмосферка. „ Удоволствие “ (в кавички), което беше особено за едно от дълго време отминало време и ми се коства несъответстващо за дребна кола, претендираща че разполага със 145 к.с. под капака.

Автомобилът е снабден с 20 системи за сигурност и помощ на водача за безвредно ръководство, маневри и елементарно паркиране. Камерите основават 360-градусова картина, багажникът е с размер до 391 литра.

Разполагате с няколко режима на ръководство Multi-Sense. На състезателен получавате цялостния запас от системата и по-твърд волан. Можете да карате Clio бързо, само че има предстоящо недозавиване и упованието е меко, в случай че желаете спорт. Пък и това въпреки всичко не е версия RS, а Alpine е единствено равнище на обзавеждане. Като цяло шасито е устойчиво и занимателно, изрично доста добре настроено за дребна градска кола.

Отвън автомобилът има нов светлинен автограф, линиите са стегнати и прецизни, дебютира равнището на обзавеждане Esprit Alpine. Уголемената решетка с шахматен претекст укрепва наличието, логото към този момент е голямо и с друг дизайн. Тънките LED предни фарове укрепват стила, откъм гърба стоповете и бронята са по-раздвижени, аеродинамичните въздухозаборници образно уголемяват задната част. В взаимозависимост от версията ауспусите оставати забележими или са скрити от дифузьора.

И както всеки художник подписва картините си, по този начин и новият основен дизайнер на Renault - легендата Жил Видал - е оставил самобитен подпис тук. Доскорошните С-образни дневни светлини към този момент са с формата на емблемата на Renault, само че разграничена на две през средата, като двете й страни са ситуирани с тил една към друга. Освен, че това приказва за извънредно внимание към детайла, оставя чувството за цялостна комплектност на дизайна и прелестно мигане от дизайнера към по-наблюдателните.

Габаритите на Clio са останали без промени, дължината е 4053 мм, широчината 1988 мм, а височината 1439 мм.

Отвътре всичко е ново, употребяват се по-добри материали, които са и устойчиви. Фокусът е върху пространство и ергономия. Тапицерията съдържа до 60% модални нишки. Това е първият автомобил на Renault с сходни нишки, които се създават от възобновими източници като дървесина, извличана от стабилно управляеми полуестествени гори в Европа. В Clio не участва кожа, вместо това повърхностите са покрити с тъкан със зърнесто покритие. Арматурното табло на новото Clio има цифров екран без ръбове от 7 до 10 инча диагонално съгласно равнището на съоръжение. Във версията Esprit Alpine разполагате с детайли, които до неотдавна се предлагаха единствено в Alpine A110 като френско знаме, висококачествени материали и спортни детайли, хубав тегел и лога Alpine.

Цената на обновеното Clio започва от 36 390 лева с Данък добавена стойност за версията с еднолитров бензинов мотор с 3 цилиндъра и доближава до 55 хиляди за хибрида в равнище на съоръжение Esprit Alpine, който ви представихме.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР